عوارض مصرف داروهای ضد ویروس و کورتون ها در پاندمی کرونا

به گزارش وبلاگ آبی اناری ها، مهر/یک متخصص قارچ شناسی پزشکی در ارتباط با بروز بیماری های قارچی ناشی از ابتلا به کووید 19 نکاتی را متذکر شد.

عوارض مصرف داروهای ضد ویروس و کورتون ها در پاندمی کرونا

فاطمه امیرزاده قاسمی دانشجوی دکتری تخصصی قارچ شناسی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران، اسم داشت: امروزه با توجه به همه گیری ویروس کرونا و مصرف داروهای تازه در جهت توقف رشد ویروس کرونا و کاهش التهابات ناشی از این ویروس در افراد، ناخودآگاه شاهد بروز بعضی بیماری های غیرقابل پیش بینی در جهان خواهیم بود. بیماری هایی که سابق بر این در گروه های خاصی از افراد مثل دیابتیک ها، افراد دارای نقص ایمنی و یا مصرف کننده های سرکوب ایمنی از خود قدرت بروز داشتند اما امروزه و بعد از شیوع کووید، عرصه را برای بروز گسترده تر دیدند.

وی اضافه نمود: در این میان محققان علم قارچ شناسی پزشکی در افراد کرونا مثبت با گروهی از قارچ ها با نام آسپرژیلوس ها و موکورها روبرو شده اند که سابق بر این با توصیه هایی به افراد گروه هدف، بروز این بیماری قابل کنترل بوده است. اما امروزه با مصرف داروهای ضدویروس و کورتون ها، الگوی رشد این گروه مهاجم، قابل پیش بینی نیست.

امیرزاده قاسمی گفت: گروه هدف این قارچ ها، بعد از مصرف داروهای حاوی کورتون با بروز علائم وخیم و ایجاد ضایعات در چشم، صورت، سینوس ها، تیغه بینی و ریه، گاهاً قادر به ادامه حیات نبوده اند. حتی اگر فرد از کرونا جان سالم به در ببرد، در برابر این قارچ های مهاجم، یارای مقابله ندارد.

وی ادامه داد: امروزه نام گروهی از قارچ ها تحت اسم قارچ سیاه یا موکور به فراوانی شنیده می گردد. در بیماری موکورمایکوزیس با حمله قارچ به عروق خونی و ایجاد ایسکمی در بافت، منجر به از بین رفتن بافت می شوند که تنها راه درمان آن مصرف آمفوتریسین B لیپوزومال به صورت تزریقی و جراحی و برداشت بافت مرده است.

این دانشجوی دکترای قارچ شناسی پزشکی تاکید نمود: حداقل دوز مصرفی برای درمان یک بیمار 5 میلی گرم دارو به ازای هر کیلوگرم وزن بیمار است. یعنی اگر میانه وزن یک فرد 70 کیلوگرم باشد روزانه 350 میلی گرم یعنی 7 ویال از این دارو برای تزریق مورد احتیاج است.

وی اضافه نمود: با آنالیز های صورت گرفته تنها تعداد محدودی از این دارو آن هم با تأیید نسخه از طرف پزشک عفونی از معاونت های غذا و داروی هر استان قابل دریافت است که تعداد موجود در معاونت غذا و دارو هم برای گذراندن یک دوره درمانی هر بیمار کفایت نمی کند. این در حالی است که قیمت هر ویال از این دارو در بازار سیاه حدود 4 میلیون تومان است.

امیرزاده قاسمی گفت: سازمان غذا و دارو طی یک نامه مصرف داروهایی نظیر فلوکونازول، ووریکونازول، پوساکونازول و کسپوفونژین برای افراد مشکوک به این بیماری را توصیه نمود و تنها مجوز مصرف آمفوتریسین B لیپوزومال تزریقی، برای افرادی که دارای کشت مثبت هستند داده شده است.

وی اضافه نمود: این مسئله در حالی است که تنها نیمی از افراد مبتلا به موکورمایکوزیس دارای کشت مثبت هستند و جهت تجویز دارو علائم بالینی بیمار حائز اهمیت است و داروی آمفوتریسین B لیپوزومال تزریقی باید برای تمامی افراد مشکوک تجویز و مصرف گردد.

امبرزاده قاسمی ادامه داد: داروهایی نظیر فلوکونازول پیشنهاد شده از سوی سازمان غذا و دارو، امروزه حتی در درمان های ابتدایی ترین بیماری های قارچی دیگر جوابگو نیست و عوامل قارچی دچار مقاومت درمانی نسبت به این دارو شده اند و تنها پوساکونازول می تواند داروی جایگزین مناسبی باشد.

وی اضافه نمود: در کنار این مسئله، طولانی بودن مدت درمان و احتیاج به تعداد ویال های زیادی از دارو برای درمان بیمار هزینه بسیار سنگینی برای فرد درگیر عفونت در پی خواهد داشت.

امبرزاده قاسمی گفت: نکته ای که باید مورد توجه قرار گیرد این است که چرا داروهای کورتون در سطح جامعه پزشکی به راحتی و بدون توجه تجویز می گردد تا بیماری هایی مثل موکورمایکوزیس، آسپرژیلوزیس و کاندیدیازیس در سطح جامعه افزایش یافته و بار سنگین مالی به بهداشت کشور و خانواده ها در جهت درمان بیماران تحمیل گردد.

وی اضافه نمود: همانطور که معین است، در کنار بیماری های واگیر دار که توان و سرمایه کشور را تحت تأثیر قرار می دهد، بروز بعضی بیماری های غیر واگیر مثل دیابت، در ایجاد زمینه برای بروز سایر عفونت ها و مشکل کردن درمان افراد هم بسیار حائز اهمیت است. در این میان با تعدیل مصرف بعضی داروها و یافتن راهکار مناسب تر، شاید بتوان از بروز بعضی عفونت های مهم پیشگیری نمود.

امیرزاده قاسمی گفت: برای بروز بیماری موکورمایکوزیس احتیاج به بیماری های زمینه ای است و بیشتر در افراد مبتلا به کووید 19 با بیماری های زمینه ای دیده شده است، گر چه در تعداد اندکی از بیماران بدون بیماری زمینه ای هم مشاهده شده است. پس با رعایت پروتکل های بهداشتی و ماسک از ابتلاء به این بیماری خود را مصون داریم.

منبع: همگردی

به "عوارض مصرف داروهای ضد ویروس و کورتون ها در پاندمی کرونا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "عوارض مصرف داروهای ضد ویروس و کورتون ها در پاندمی کرونا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید