حرکت خزنده کرونا
به گزارش وبلاگ آبی اناری ها، تهران (پانا) - شاخص های نزولی کرونا از هفته گذشته تغییر نموده است، در حالی که با کاهش موارد مرگ های روزانه به زیر 200 نفر در شانزدهم مهر و بعلاوه تعداد موارد ابتلا به کمتر از 10 هزار نفر در اوایل هفته گذشته نشان می داد شیب منحنی اپیدمی در کشور نزولی شده اما از چند روز گذشته مقدار مرگ ها و ابتلاهای روزانه جان دوباره گرفته است.
به گزارش ایران، به گفته پیغام طبرسی عضو کمیته علمی کشوری کرونا روزانه به طور میانه تست پی سی آر 13 هزار نفر در کشور مثبت می گردد. این یعنی با وجود چهره آرام کرونا همچنان معادل اوج پیک های سوم و چهارم در کشور ابتلا و موارد فوتی داریم. فراز و نشیب های آمار کرونا به جهت شاخص های مرگ و ابتلا در شرایطی است که سرعت گرفتن واکسیناسیون در کشور و افزایش واردات و فراوری واکسن های داخلی انتظار کنترل و مهار کرونا را در جامعه تقویت نموده است.
از سوی دیگر وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به رتبه نخست ایران از نظر سرعت واکسیناسیون در جهان هم می گوید: با این حجم از واکسیناسیون صورت گرفته دلهره و نگرانی بابت اوج گیری موج ششم نداریم. تا به امروز نزدیک به 70 میلیون دوز واکسن تزریق شده و حدود 110 میلیون دوز واکسن نیز به کشور وارد شده است. طبق اعلام بهرام عین اللهی در 2 هفته آینده هم حدود 30 میلیون دوز دیگر وارد کشور خواهد شد. از سوی دیگر رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت درخصوص کرونا می گوید: در مورد کرونا فقط می توان 15 روز آینده را پیش بینی کرد و پس از آن هر لحظه ممکن است کرونا و شرایط کرونایی دستخوش تغییر گردد. محمد مهدی گویا هم که در برنامه گفت و گوی ویژه خبری سیما صحبت می کرد به صراحت گفت اینکه بگوییم با پیدا شدن واکسن، کرونا از بین خواهد رفت هم قابل تکیه و پیش بینی نیست زیرا هرگونه تغییر ژنتیکی روی کرونا ویروس می تواند واکسن ها را ناکارآمد نماید. از سوی دیگر آنچه در مورد ایمنی جمعی انتظار داریم هم معلوم نیست که امیدبخش باشد. به این خاطر باید در مورد این ویروس احتیاط بیشتری به خرج داد.
با اینکه فرایند ابتلا و مرگ نسبت به روزهای اوج پیک پنجم نزولی شده اما همچنان خطر وقوع پیک ششم از زبان مسئولان و متخصصان حوزه سلامت شنیده می گردد. این روزها خبرهای رسیده از رؤسای بیمارستان ها و دانشگاه های علوم پزشکی کشور بیانگر این واقعیت است که به علت کاهش رعایت پروتکل های بهداشتی به زیر 45 درصد موارد ابتلا در میان واکسن زده ها نیز کمی بالاتر رفته است و حدس ها در استان های مازندران و خوزستان از وقوع پیک ششم کرونا حکایت دارد. نمودار آمارهای کرونایی در بعضی استان ها پس از حدود دو ماه که در شیب رو به پایین قرار گرفته بود، با متوقف شدن فرایند کاهشی از روز 17 مهر، حالا علائمی از افزایش و احتمال شروع موج ششم کرونا را نشان می دهد. به گفته وزیر کشور نیز، میانگین فاصله گذاری اجتماعی برای مقابله با کرونا، به عدد نگران نماینده 45 درصد رسیده و موج بعدی شیوع کرونا قابل تصور است. این حدس ها در حالی مطرح می گردد که در روز های اخیر با پای کار آمدن تمام قد مسئولان وزارت بهداشت و سایر دستگاه ها سرعت واکسیناسیون عمومی با قوت بیشتری ادامه دارد.
تعداد موارد ابتلا معادل پیک سوم و چهارم کرونا
پیغام طبرسی، عضو کمیته علمی کشوری کرونا و رئیس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری با بیان اینکه موج ششم کرونا در کشور احتمال دارد می گوید: آمارهای مربوط به بستری و مراجعه بیماران سرپایی به بیمارستان مسیح دانشوری روبه کاهش است اما آمار کشوری کرونا نوسان دارد. به طور میانه روزانه 13 هزار بیمار مثبت در کشور شناسایی می گردد هرچند که تعداد موارد مثبت نسبت به اوج پیک پنجم کم شده اما نسبت به پیک های قبلی آمار پایینی نیست و معادل مبتلایان به ویروس کرونا در پیک های سوم و چهارم است. از طرفی همچنان تعداد موارد بستری در بخش های آی سی یو پایین نیامده و مرگ و میر نیز بالای 200 نفر در روز است. گرچه در مقایسه آمار، نسبت به روزهای اوج پیک پنجم کم شده اما مرگ و میر کماکان بالای 200 نفر است. این در حالی است که رعایت نکات بهداشتی به 46 درصد کاهش پیدا نموده و همین مسأله نگران نماینده است که افراد مستعد با وجود تزریق واکسن مجدداً دچار بیماری شوند.
طبرسی در ادامه می افزاید: علی رغم اینکه تزریق واکسن به سرعت در حال اجرا است اما به علت آنکه برخوردهای اجتماعی در سطح جامعه افزایش یافته بیماری نیز زیاد خواهد شد. ما امیدواریم کمرنگ شدن رعایت فاصله گذاری اجتماعی تبدیل به بحران نگردد و آمار بستری های روزانه را به 5 هزار نفر در روز افزایش ندهد. هر زمان مقدار موارد بستری به زیر 300 نفر در روز برسد آن وقت می توان به کنترل نسبی بیماری رسید و محدودیت ها را حذف کرد. در شرایط فعلی که تعداد مرگ و میرها بیش از 200 نفر است بازگشایی مدارس و دانشگاه ها به علت افزایش برخوردهای اجتماعی زود است و باید تا رسیدن به ایمنی جمعی مطلوب صبر کنیم.
بستری 10 درصد از مراجعه نمایندگان به بیمارستان
حسین کرمانپور رئیس اورژانس بیمارستان سینا معتقد است کرونا دانش بشر و تکنولوژی را به چالش کشید و در شرایط فعلی با گذشت دو سال از شیوع ویروس کرونا هم اینک بشر به نقاط قوت و ضعف خویش در مقابله با این ویروس پی برده و چنانچه کسی بخواهد گرفتار این بیماری نگردد با ساده ترین و کم هزینه ترین روش های پیشگیری می تواند از ابتلا به کرونا جلوگیری کند. او می گوید: فرا از بحث دانش و تکنولوژی، کرونا خواسته یا ناخواسته در چالش جدی با شعور بشر است و چون ما در ساده ترین روش های پیشگیری کوتاهی می کنیم دائم با موج های زیگزالی و حمله این ویروس روبه رو هستیم. کرمانپور تأکید می نماید که برترین زمان برای کنترل ویروس زمانی است که شهرها به رنگ آبی و سفید تغییر رنگ می دهند. یعنی در چنین شرایطی باید لاک داون هوشمند ایجاد گردد اما دقیقاً زمانی که موج کرونا فروکش می نماید ما با سوءمدیریت روبرو می شویم. نمونه آن برگزاری بعضی مراسم و تورهای کنسرت در ترکیه و سفر ها و برداشتن ماسک ها به بهانه تزریق واکسن در جامعه است.
نهایتاً اگر رعایت پروتکل های بهداشتی بی هزینه را مقدار گیری کنیم می بینیم بسیار پایین آمده است. حتی بازگشایی مدارس و دانشگاه ها نیز بدون در نظر گرفتن تزریق دو دوز واکسن نشان می دهد در ابعاد حاکمیتی نیز یکپارچه به موضوع نگاه نمی نمایند. وقتی می توانیم دانشگاه ها و مدارس را بازگشایی کنیم که بیش از 80 درصد جامعه هر دو دوز واکسن را دریافت نموده باشند و دو هفته نیز از تزریق دوز دومشان گذشته باشد. وی می گوید: به غلط عنوان می گردد 60 درصد جامعه واکسینه شده اند. این رقم مربوط به کسانی است که فقط یک دوز واکسن را دریافت نموده اند در حالی که در برترین حالت ما 20 درصد جامعه را واکسینه نموده ایم. یعنی این تعداد افراد هر دو دوز واکسن را دریافت نموده اند و دو هفته نیز از تزریق دوز دوم واکسنشان سپری شده است. چنانچه این عدد به بالای 80 درصد رسید آن وقت می توان علاوه بر دانشگاه و مدارس همه مشاغل را بازگشایی کرد.
به گفته کرمانپور، دانش و تکنولوژی بینایی ما را دچار اختلال نموده و فکر نمی کنیم ساده ترین کلید کنترل بیماری که هیچ هزینه ای هم ندارد زدن ماسک، فاصله اجتماعی، تهویه هوا و شست و شوی دست هاست. اینها در مقابل هزینه فراوری و ساخت واکسن هیچ است. از زمانی که تزریق واکسن در کشور سرعت گرفته آموزش های مداوم و دائم را مبنی بر رعایت نکات بهداشتی در شبکه های ملی نمی بینیم. مردم باید بدانند یک دوز واکسن علت بر عدم ابتلا به بیماری نیست. حتی اگر هر دو دوز واکسن را دریافت کردند و دو هفته نیز از تزریق دوز دومشان گذشت همچنان طبق پروتکل های کشوری باید نکات بهداشتی را رعایت نمایند تا زمانی که سختگیری ها طبق پروتکل های کشوری کمتر گردد. رئیس اورژانس بیمارستان سینا می گوید: در ایران به علت ازدحام جمعیت در مراکز تزریق، واکسیناسیون چندان مؤثر نبوده است. مثل فردی که در معرض دود قرار بگیرد اما سیگار نکشد بسیاری از افراد هر دو دوز واکسن کرونا را دریافت نموده اند اما درگیر شدند. همین ها بعد از تزریق دوز اول و دوم ماسکشان را برداشتند. بنابراین عدم رعایت پروتکل ها نتیجه اش این شد که امروز می گوییم موج ششم احتمال دارد. به گونه ای که در اورژانس بیمارستان سینا طی هفته گذشته تا امروز نسبت ورودی بیماران به بیمارستان و بستری ها به شکل آرامی در حال افزایش است.
قبلاً افرادی که مراجعه می کردند 2 تا 5 درصدشان بستری می شد. امروز 10 درصد مراجعه نمایندگان بستری می شوند که نشان می دهد یا دیر مراجعه نموده اند یا در معرض انواعی از ویروس قرار گرفته اند. اغلب این افراد نیز در تجمعات گرفتار شده اند که علاوه بر ابتلا به انواع مختلف ویروس کرونا با چگالی قابل توجهی از ویروس درگیر شده اند. بنابراین ویروس های متعدد کانون های متعددی را در ریه گرفتار نموده است. برای همین اغلب این بیماران که جوان هستند کنترل بیماری شان سخت است. به گفته کرمانپور، به نظر می رسد شرایط به حدی برسد که آی سی یو ها مجدداً پر شوند و تا زمانی که روزانه 5 تا 6 هزار بیمار در آی سی یو بستری شده اند انتظار اینکه مرگ ها به زیر دو رقم برسد نامعقول است. زمانی می توان به مرگ های دو رقمی رسید که تعداد بیماران آی سی یو به زیر 2 هزار نفر و مبتلایان به زیر 5هزار نفر برسد. وی با بیان اینکه شیوع آنفلوانزا، سرماخوردگی و فصل شدید آلرژی، سرد شدن هوا و بستن در و پنجره انتقال ویروس را تشدید می نماید، بیان می نماید: جمع جبری اینها موجب می گردد انتظار وقوع پیک ششم را داشته باشیم اما نسبت به سال گذشته امید داریم که چون واکسیناسیون در حال افزایش است شاید پیک ششم مثل پیک پنجم نباشد که به کادر درمان و جمعیت کشور آسیب برساند. با این حال تأکید می کنم در سال دوم حضور کرونا برای ویروس کرونا نژاد و مذهب و جمعیت کشور و سطح سواد و زن و مرد مطرح نیست. کرونا در جایی که مردم باشعورتری دارند کمتر پیدا می گردد.
منبع: خبرگزاری پانا