اولین دوز واکسن خصوصی به چه کسانی می رسد؟
به گزارش وبلاگ آبی اناری ها، عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی تهران می گوید بخش خصوصی و اتاق بازرگانی از ابتدا وظیفه خود می دانسته که در مدیریت کرونا کنار دولت باشد و واردات واکسن نیز بخشی از همین فرایند است.
به گزارش ایسنا، ناصر ریاحی، اظهار کرد: شرکت های دارویی بخش خصوصی از ابتدای شیوع ویروس کرونا، تمام تلاش خود را کردند تا با به کار بستن تمام ظرفیت ها و توانایی هایی خود بخشی از بار سنگین این بیماری را کم کنند که خوشبختانه در حوزه های مختلف این کمک ها به کار آمدند. در رابطه با واکسن نیز این بحث مطرح بوده و امروز به نتایجی ابتدایی رسیده است.
وی با بیان اینکه از ابتدای به نتیجه رسیدن واکسن های خارجی، چند شرکت بخش خصوصی پیشنهاداتی برای واردات واکسن مطرح کرده بودند، بیان کرد: خوشبختانه با مجوزی که از ابتدای امسال از سوی دولت صادر شد، بخش خصوصی توانست با جدیت بیشتری کار را دنبال کند که نتیجه ابتدایی آن عقد قرارداد برای واردات شش میلیون دوز واکسن است.
رئیس اتحادیه واردکنندگان دارو درباره فرایند نهایی شدن این قراردادها شرح داد: اعطای مجوز به سه شرکت واردکننده هفته قبل از سوی وزارت بهداشت نهایی شد. در میان آن ها، دو شرکت کننده رسمی این واکسن سازها در ایران هستند و از ابتدا هم پیشنهاداتی داده بودند که با مجوز اخیر کارشان سرعت گرفت. البته در هفته های گذشته بین 30 تا 40 درخواست دریافت مجوز برای واردات واکسن ارائه شده بود که فعلا با این سه شرکت موافقت شده است.
واردات واکسن چطور نهایی می شود؟
ریاحی درباره فرایند اجرایی موردنیاز برای واردات واکسن از سوی بخش خصوصی اظهار کرد: در حوزه ای مانند واکسن کرونا، خرید واکسن چه از تولیدکننده و فروشنده عمده واکسن و چه از شرکت هایی که به دلیل سرمایه گذاری در فرایند تولید واکسن، امروز سهمیه ای را در اختیار دارند باید با مجوز وزارت بهداشت کشور مقصد انجام شود. یعنی در کشور ما، سازمان غذا و دارو به کنندگی از وزارت بهداشت، مجوزی صادر می کند که یک شرکت بتواند با استفاده از آن نسبت به خرید واکسن اقدام کند.
وی افزود: در این مجوز سازمان غذا و دارو قید می کند که با واردات واکسن از سوی شرکت مورد بحث موافق است و در فرایند واردات، تحویل، جابجایی، توزیع و تلقیح واکسن نظارت یا حتی مشارکت خواهد داشت. بعد از این نامه است که مذاکره برای واردات واکسن آغاز می شود. سه شرکت ایرانی این مرحله را پشت سر گذاشتند و در جریان مذاکرات خود، واردات شش میلیون دوز را فعلا به نتیجه رساندند.
کدام واکسن ها به ایران می آیند؟
عضو هیئت رییسه اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه مرحله بعدی مذاکره، سنجش شرایط دقیق محصول خریداری شده است، شرح داد: شرکت هایی که مجوز واردات گرفته اند باید پیش از نهایی کردن خرید از شرایط محصول خریداری شده اطمینان حاصل کنند. در تمام جهان، کمپانی های بررسی کننده ای وجود دارند که با بستن قراردادهایی معین به نظارت در این رابطه می پردازند. صحت وجود محصول، کیفیت، سلامت، شرایط نگهداری و جابجایی تمام مسائلی است که بررسی شده و در صورت تایید گام بعدی برداشته می شود.
ریاحی با اشاره به محدودیت های جدی که در ظرفیت تولید و عرضه واکسن وجود دارد، گفت: امروز کمبود واکسن در سراسر جهان امری مشهود است و بسکمک از کشورها دسترسی کافی به واکسن ندارند. این در رابطه با ما نیز صدق می کند و از این رو پیگیری واردات کاری سخت است اما خوشبختانه بخش خصوصی توانست با استفاده از ظرفیت های موجود، تمام موجودی ممکن و قابل خرید تولیدکننده ها که در حال حاضر شش میلیون دوز بود را خریداری کند.
وی درباره واکسن هایی که قرار است به ایران وارد شوند نیز بیان کرد: بر اساس قراردادهای بسته شده، سه میلیون دوز از اسپوتینک روسیه و سه میلیون دوز آسترازنکا دانشگاه آکسفورد و تولید شده در بزرگ ترین شرکت واکسن سازی جهان در هند خواهد بود. به این ترتیب شش میلیون دوز واکسن به ایران از این طریق وارد می شود.
زمان و نحوه واردات چگونه است؟
رئیس اتحادیه واردکنندگان دارو در پاسخ به این سوال که آیا زمان وارد شدن این واکسن ها به کشور معین است؟ نیز اظهار کرد: کوتاه شدن زمان هم برای ما و هم برای شرکت تولیدکننده مدنظر واقع شده است. ما برای سرعت دادن به فرایند واکسیناسیون و شرکت های تولید کننده برای عرضه محصول خود. در واقع ما باید پول خرید این واکسن ها را پرداخت کنیم تا امکان وارد شدن آنها به کشور فراهم شود. این را نیز باید لحاظ کنیم که اگر در مدت معین پول پرداختی ایران کامل نشود، شرکت های تولید کننده، این واکسن ها را به کشورهای دیگری خواهند فروخت.
ریاحی با بیان اینکه تمهید ما رزرو کردن اعتباری این واکسن ها بود، شرح داد: برای آنکه خطر محدودیت برای رساندن پول در مرحله نخست کاهش یابد، ما تلاش کردیم بخشی از پول واکسن ها را به شکل اعتبار اسنادی نهایی کنیم که در این زمینه بانک های داخلی به ما کمک کردند و همچنان نیز در حال کمک هستند تا با رزرو شدن رسمی آنها، واکسن ها امکان رسیدن به ایران داشته باشند. از اینرو با طی شدن این مراحل ان شاالله نخستین محموله در آینده نزدیک به کشور وارد می شود.
نخستین محموله چه ظرفیتی دارد؟
وی در تشریح سختی های واردات واکسن به کشور شرح داد: این موضوع نه برای ما که برای تمام جهان وجود دارد. واکسن ها باید در دمای پایین نگهداری شوند و شرایط جابجایی و توزیع آنها نیز خاص است. از این رو نمی توان ناگهان تمام ظرفیت خریداری شده را جابجا کرد و باید در ابتدا ظرفیت های لازم را به بررسی گذاشت.
عضو اتاق بازرگانی تهران ادامه داد: به همین منظور ما در گام نخست 100 دوز از این واکسن ها را وارد کشور می کنیم تا ابتدا شرایط حمل و نقل و بررسی کیفیت محصول نهایی شود. در همان گمرک این واکسن ها در اختیار وزارت بهداشت قرار می گیرد تا بر روی آن نظارت کنند. پس از آن نیز در مرحله نگهداری، جابجایی، توزیع و تلقیح نیز کار از سوی وزرات بهداشت انجام می شود و بخش خصوصی دخل و تصرفی در این فرایند ندارد.
کدام کارگران واکسن می گیرند؟
ریاحی با اشاره به برخی نقدها از امکان به وجود آمدن چالش در جهت توزیع عادلانه واکسن ها، تاکید کرد: هر نوع واکسنی که در کشور وارد شده و تزریق می شود، باید از سوی وزارت بهداشت تایید شده و در سامانه جامعی که برای واکسیناسیون تعبیه شده، اطلاعات و جزییات سن، شرایط سلامت و موقعیت فرد در آن ثبت شود زیرا در ماه های آینده بررسی شرایط عوارض و فرایند واکسیناسیون فقط از همین طریق ممکن است. واکسن بخش خصوصی نیز همین فرایند را طی خواهد کرد و این طور نیست که ما بگوییم واکسن به کارخانه دوستانمان خواهد رفت و ما معین کننده هستیم.
وی ادامه داد: اتاق بازرگانی به تناسب موقعیت و وظیفه ذاتی خود باید حامی صنعت و تولید باشد. در ایام کرونا نیز یکی از بخش هایی که نه تنها تعطیل نشد که برای تامین نیاز مردم با ظرفیت بیشتری کار کرد همین تولید و صنعت بود. از این رو ما پیش بینی کردیم که با توجه به اینکه به کارگران واحدهای تولید اولویتی در واکسیناسیون داده نشده، این افراد بتوانند واکسن های جدید را دریافت کنند.
به گفته این فعال صنعت دارو، مدل هایی برای نحوه اولویت بندی واحدهای تولیدی بر اساس شرایط کاری، سن و موقعیت سلامت کارکنان نیز در نظر گرفته شده که به محض نهایی شدن می تواند با تایید وزارت بهداشت اجرایی شود اما در کل اینکه نگاه که اتاق بازرگانی می خواهد واحدهای تولیدی دریافت کننده واکسن را انتخاب کند به کل اشتباه است.
واردات جدید در راه است؟
ریاحی با بیان اینکه نباید ورود بخش خصوصی به حوزه تامین واکسن را امری عجیب تلقی کرد، شرح داد: در بسکمک از کشورهای جهان، وزارت بهداشت اساسا بازوی بازرگانی ندارد و شرکت های بخش خصوصی مسائل را اجرایی می کنند. در ایران نیز جز هیئت امنای ارزی وزارت بهداشت که پیش از کرونا در حوزه های دیگر فعال بود و در دوره کرونا تلاش کرده مسائل مربوط به واکسن را نیز دنبال کند، دیگر داروها از سوی بخش خصوصی وارد می شد و این اصلا فرایند عجیبی نیست. آنچه که اهمیت دارد این است که واردات باید با نظارت دقیق وزارت بهداشت باشد که این موضوع رخ خواهد داد و در رابطه با واردات واکسن نیز اینکه بخش خصوصی به کمک بیاید به هیچ عنوان اتفاق عجیبی به حساب نمی آید.
وی در پاسخ به این سوال که آیا جز شش میلیون دوز مورد بحث، بخش خصوصی واکسن دیگری را نیز به ایران وارد می کند، بیان کرد: ما با توجه به ظرفیتی که داشتیم به کارگران واحدهای تولیدی به عنوان یک اولویت نگاه کردیم و تلاش می کنیم این قشر بسیار مهم از نظر اقتصاد ملی واکسینه شود. قطعا گروه های دیگری مانند نیروی انتظامی، کارکنان بخش حمل و نقل و ورزشکاران و دیگر گروه ها نیز می توانند اولویت بندی شده و هر شرکت صاحب تخصصی که می تواند فرایند اجرایی و قانونی را طی و برای تامین واکسن اقدام کند.
رئیس اتحادیه واردکنندگان دارو خاطرنشان کرد: این فرایند در بازه زمانی اجرایی شد که هنوز واکسن داخلی نهایی نشده است. به محض اینکه واکسن داخلی به مرحله تولید رسیده و تمام مجوزهای لازم را اخذ کرده و به شکل ایمن در اختیار مردم قرار گیرد، دیگر نیازی به واردات و کمک ما نخواهد بود و ما این فرایند را ادامه نمی دهیم. بخش خصوصی بارها بیان کرده که در رابطه با کرونا به دنبال سود و منفعت نیست و هرجا کمکی لازم بوده بدون چشم داشت به عرصه آمده است.
منبع: فرارو