چرا در بسته های چیپس اینقدر هوا وجود دارد؟ دلایل وجود هوا در بسته های چیپس
به گزارش وبلاگ آبی اناری ها، باز کردن یک بسته چیپس و تماشا اینکه بیشتر آن پر از هواست، می تواند احساس ناامیدی و حتی عصبانیت در ما ایجاد کند. آیا کارخانه قصد فریب ما را داشته اند؟ یا پیش آمده که در ارزیابی اشتباه نموده باشید و کمتر چیپس خریده باشید؟ (بگذریم از اینکه چیپس اصلا چیز خوبی برای سلامتی نیست. ولی حرف امروز ما این نیست.)
اما دلایل منطقی و علمی پشت این مقدار هوا وجود دارد که البته واضح ترین آن ها به حفظ کیفیت چیپس ها و جلوگیری از آسیب به آن ها در هنگام حمل ونقل مربوط می گردد.
شاید شنیده باشید که بسته های چیپس پر از هوا هستند تا از له شدن چیپس ها جلوگیری نمایند. به نوعی می توان گفت این هوا به عنوان یک کیسه هوای محافظ عمل می نماید که مانع از آسیب تماشا بسته در هنگام جابجایی می گردد. این هوا بعلاوه یاری می نماید تا بسته به تغییرات فشار جو واکنش نشان دهد. به خصوص اگر بسته ها با هواپیما حمل شوند، تغییرات فشار جو می تواند بر محتویات بسته تاثیر بگذارد.
اما نکته ای که کمتر کسی به آن توجه می نماید این است که هوای بسته بندی در حقیقت ترکیب هوای معمولی را ندارد. گاز داخل بسته ها، در واقع گاز نیتروژن است. اگر چیپس ها در معرض اکسیژن قرار بگیرند، خیلی زود نرم شده و کیفیت خود را از دست می دهند. برای اینکه متوجه شوید چطور این اتفاق می افتد، کافی است یک بسته چیپس باز کنید و آن را برای یک شب رها کنید. روز بعد خواهید دید که چیپس ها کاملاً نرم و بی مزه شده اند.
نیتروژن به این علت در بسته ها قرار داده می گردد که به طور مؤثری مانع از اکسید شدن روغن ها و نشاسته های چیپس ها می گردد. اکسیداسیون موجب می گردد چیپس ها طعم و بافت خود را از دست بدهند. از آنجا که نیتروژن گازی غیرواکنشی، بی بو و بی خطر برای مصرف در بسته بندی مواد غذایی است، انتخابی ایده آل برای حفظ تازگی چیپس ها به شمار می آید.
آیا واقعاً این مقدار هوا لازم است؟
حالا که علت علمی پر شدن بسته های چیپس با نیتروژن را می دانیم، شاید برایتان جالب باشد که بدانید همواره هم این هوا آن طور که فکر می کنیم، مفید نیست. هنری هارگریوز (Henry Hargreaves)، هنرمند و عکاس غذا، با تحقیقاتی شخصی به این موضوع پرداخت که آیا واقعاً مقدار زیادی هوا در بسته ها برای محافظت از چیپس ها لازم است یا خیر. او که از شرایط بسته بندی چیپس ها ناامید شده بود، دست به آزمایش زد تا بفهمد آیا این مقدار هوا واقعاً به حفظ سالم ماندن محتویات یاری می نماید یا فقط برای ظاهر بسته است.
نتیجه ای که هارگریوز به آن رسید ممکن است برایتان شوکه نماینده باشد: او متوجه شد که بسته هایی که مقدار زیادی هوا دارند، بیشتر در معرض شکستن و خرد شدن چیپس ها هستند. او گفت: من فکر می کردم که هوا از شکستن چیپس ها جلوگیری می نماید، اما برعکس، بسته هایی که بیشترین مقدار هوا را داشتند، بیشترین آسیب را تماشاد. وقتی چیپس ها را در بسته بندی وکیوم (vacuum) قرار دادم، متوجه شدم که این روش برترین راه برای حمل ونقل بدون شکستن محتویات است.
این یافته ها باعث شد که هارگریوز به این فکر کند که آیا واقعاً در بسته بندی چیپس ها از هوای اضافی استفاده می گردد یا اینکه تولیدنمایندگان صرفاً به علت حفظ ظاهر بسته ها و کاهش حجم محصول از این روش استفاده می نمایند.
آیا زمان تغییر سیاست های بسته بندی رسیده است؟
با اینکه تحقیقات هنری هارگریوز به طور رسمی در دنیای علم منتشر نشده اند، اما نتایج تجربی او توجه ها را جلب نموده اند. به ویژه که هارگریوز به نکته ای مهم اشاره نمود: برای مثال، اگر بسته های اینقدر حجیم نباشند از هر 100 کامیونی که چیپس های دوریتوس (Doritos) را حمل می نمایند، به 86 تا نیازی پیدا نمی گردد. یعنی مقدار قابل توجهی دی اکسید کربن به خاطر حمل و نقل چیپس وارد جو می گردد.
پس افزایش حجم گاز نیتروژن در بسته های چیپس، علاوه بر اینکه ممکن است مفید نباشد، در نهایت منجر به مصرف بی رویه منابع انرژی و اصطلاحا ایجاد رد پای کربنی می گردد. بنابراین شاید وقت آن رسیده باشد که تولیدنمایندگان به جای پمپاژ بیش از حد هوا در بسته ها، راه های مؤثرتری برای بسته بندی و حمل ونقل پیدا نمایند که هم کیفیت محصول حفظ گردد و هم تاثیرات منفی بر محیط زیست کاهش یابد.
منبع: یک پزشک