رژیم غذایی پرتغال
به گزارش وبلاگ آبی اناری ها، سرزمین های مجاور دریای مدیترانه، تاثیرات زیادی در رژیم غذایی مردم پرتغال وارد نموده است. هرچند نمی توان از نفوذ رژیم غذایی مردم سرزمین هایی که در گذشته، تحت استعمار کشور پرتغال قرار داشتند نیز به سادگی عبور کرد.
ادویه و چاشنی
همان طور که می دانید، در گذشته کشور پرتغال ، سرزمین هایی را تحت استعمار خود قرار داده بود و همین امر باعث شد، تا علاوه بر تاثیرپذیری فرهنگی، شاهد نفوذ رژیم غذایی مردم آن مناطق نیز، در رژیم غذایی مردم کشور خود باشد. مخصوصا ورود ادویه هایی که طعم و عطری دلپذیر را برای غذاهایشان فراهم ساخته است. چاشنی هایی مانند: پری پری (فلفل چیلی ریز و بسیار تند)، فلفل سیاه، دارچین، وانیل و زعفران در پخت انواع غذاها دیده می گردد. روغن زیتون نیز از اهمیت زیادی برخوردار است و یکی از مواد اصلی و اساسی در تهیه غذاهای کشور پرتغال به شمار می رود. همچنین، آن ها در دستورات آشپزی خود به میزان چشم گیری از سیر استفاده می نمایند. در تهیه انواع سوپ و خوراک، جعفری و گشنیز نیز جزء ثابت ترکیبات اصلی محسوب می شوند.
گوشت
گوشت خوک، از پرمصرف ترین گوشت هایی است که مردم کشور پرتغال در رژیم غذایی خود، جای داده اند. آن ها با روش های مختلف آشپزی، غذاهایی لذیذ و فوق العاده تهیه نموده و از خوردن آن لذت می برند.
گوشت کباب شده خوک (گوشت بچه خوک)، یکی از پرطرفدارترین و لذیذترین غذاهایی است که مردم پرتغال مرکزی از آن استفاده می نمایند.
Carne de porco à Alentajan ، یکی دیگر از غذاهایی است که با گوشت خوک تهیه می گردد. در تهیه این غذا، گوشت خوک را درون شربتی محلی قرار داده تا ترد و نرم گردد، سپس آن را سرخ یا کباب نموده و پس از تزئین با صدف های خوراکی، میل می نمایند.
خورش معروفی که در بیشتر خانواده های پرتغال تهیه می گردد Cozido à Portuguesa نام دارد که از گوشت خوک، انواع سوسیس، برنج، سبزیجات و سیب زمینی در پخت آن استفاده می گردد.
گوشت های به سیخ کشیده شده گاو، برروی آتش، صحنه ای جذاب و اشتها آوری را بوجود می آورد که هوش و حواس هر بیننده ای را با خود می برد. این غذاکه اسپتادا (Espetada) نام دارد، تقریبا شبیه به کباب برگ ایران است با این تفاوت که گوشت هایی که بر روی آتش کباب می شوند از ضخامت بیشتری نسبت به کباب برگ ایرانی برخوردار است.
یک مرغ خوشمزه آن هم از نوع کبابی، اشتهای هر بیننده ای را باز می نماید. حتی اگر تازه غذا خوردن را تمام نموده باشید، وسوسه خوردن یک تکه از این غذای لذیذ، شما را مجبور به امتحان کردن طعم بی نظیر آن خواهد نمود. مردم پرتغال این غذای عالی را همراه با فلفل پری پری و روغن زیتون سرو می نمایند.
و اما محبوب ترین غذای مردم پرتغال، Feijoada که در بیشتر نقاط کشور پرتغال در رژیم غذایی مردم، از صندلی ویژه و متمایزی نسبت به سایر غذاها، برخوردار است. آن ها این خوراک را در ظروف مخصوصی و به آرامی وبا شعله بسیار ملایم طبخ می نمایند. قلوه گوسفند یا گاو، باقالا و لوبیا از موادی هستند که هنگام پخت به این خوراک لذیذ اضافه می گردد.
سوپ
در بیشتر وعده های غذایی مردم پرتغال، سوپ به عنوان بخش اصلی قرار داده می گردد. طبخ انواع سوپ با موادی مانند ماهی، گوشت و سبزیجات فصلی صورت می گیرد. یکی از سوپ هایی که بیشترین محبوبیت را در بین خانواده های پرتغالی دارا است، سوپ کالدو ورده (Caldo verde) نام دارد. این سوپ با استفاده از موادی همچون کلم گالیکانی سبز(گالیکان: به ساکنان گالیسیا که در جنوب شرقی لهستان و شمال غربی اوکراین زندگی می نمایند گفته می گردد)، روغن زیتون، پودینگ سیاه (نوعی خوراک نرم که با آرد برنج و تخم مرغ تهیه می گردد)، برش هایی از سوسیس، مانند چوریکو (Chouriço) و سالپیکائو (Salpicão) و خمیری از سیب زمینی که در واقع شالوده این سوپ است، تهیه می گردد.
سوپ های نانی که به آکورداز (Açorda)، مشهور هستند (سوپ هایی که نان از به عنوان ترکیبات اصلی بهره می برند)، در تمام مناطق کشور پرتغال نیز به عنوان پیش غذا در کنار غذای اصلی تهیه و سرو می گردد. در پخت این سوپ، از حلزون صدف دار (البته از تمام نرم تنانی که دارای صدف هستند نیز استفاده می نمایند)، سبزیجات و برش های ضخیمی از نان استفاده می گردد.
در جنوب کشور پرتغال چندین نوع سوپ در رژیم غذایی مردم پرتغال وجود دارد، که گوجه فرنگی به عنوان ماده اصلی درنظر گرفته میگردد. از این رو می توان به سوپ پرطرفدار و محبوب گاسپاچو (Gazpacho) که با گوجه فرنگی، خیار، پیاز، سیر، فلفل چیلی و سرکه تهیه می گردد، و نیز سوپ گالدیرادا (Caldeirada) که مواد آن را گوجه فرنگی، پیاز، سیر و هر نرم تنی که ماهیگیران بتوانند آن را صید نمایند، تشکیل می دهد، اشاره نمود.
پنیر
استفاده از پنیر در دستورالعمل آشپزی مردم پرتغال صندلی خاصی ندارد. بنابراین آن ها قبل یا بعد از غذای اصلی از پنیر استفاده می نمایند. البته برخی از مردم پرتغال در هر دو نوبت، پنیر را مصرف می نمایند. بیشتر پنیرهای درست شده در کشور پرتغال، از شیر گوسفند تهیه می گردد. از معروف ترین آن ها می توان به Queijo da Serra اشاره نمود که از شیر میش فراوری می گردد. مصرف این نوع پنیر نسبت به دیگر پنیرهای ساخته شده، در رژیم غذایی مردم پرتغال متداول تر است. آن ها در زمستان و با روشی سنتی (در این روش، روستاییانی که به تهیه پنیر مشغول هستند، پس از دلمه شدن شیر، و قرار دادن آن درون پارچه، دور آن را با خار گل دوکاردو پیچیده و محکم می بندند) به تهیه این پنیر خوش طعم می پردازند.
در شمال کشور پرتغال نوع دیگری از پنیر تهیه می گردد که بسیار نرم و صاف بوده و از شیر گاو ماده و شیر میش گرفته می گردد که به پنیر خامه ای نیز معروف است.
دسر
بسیاری از دسرهایی که در رژیم غذایی مردم اسپانیا وجود دارد، بوسیله تخم مرغ تهیه می شوند. در واقع تخم مرغ ماده اصلی انواع دسر در کشور پرتغال است. البته با ترکیب ادویه های فصلی مانند دارچین و وانیل که عطر و طعم ویژه ای به آن ها می بخشد. یکی از این دسرهای خوشمزه، آروز دوسه(Arroz doce) نام دارد. مطمئنا خوردن یک تکه از پودینگی که سرشار از عطر و طعم دارچین و وانیل است، خاطره ای شگرف را در ذهن انسان برجای می گذارد.
در رژیم غذایی کشور پرتغال تنوع زیبا و فوق العاده ای از کیک و شیری وجود دارد که اگر به این کشور زیبا قدم بگذارید، قطعا شیرینی فروشی هایی را خواهید یافت که قنادان در حال تزئین و تهیه انواع دسر و شیرینی های خوشمزه هستند. شیرینی هایی که در شمال کشور پرتغال تهیه می شوند، بسیار شیرین و شکری و در عین حال، سرشار از عطر و طعم دارچین است.
در صورتی که در جنوب این کشور، از تنقلاتی مانند انجیر و بادام در طعم بخشیدن به شیرینی ها، بهره می برند. البته نباید از محبوبیت کیک اسفنجی(Pão de Ló) نرم و لذیذی که عطر خوش لیمو، طعم بی نظیر دارچین و شیرینی وصف نشدنی شربت محلی، آن را خاص و بی مانند ساخته است، غافل شد. تصور خوردن یک تکه از این کیک آن هم زمانی که با روکشی از شهد پرتغال تزئین شده باشد، بسیار عالی و فوق العاده خواهد بود.
سبزیجات
سبزیجاتی مانند گوجه فرنگی، کلم و پیاز در تهیه و پخت انواع غذاهای مردم پرتغال استفاده می شوند. البته غذاهای نشاسته ای فراوانی در رژیم غذایی مردم پرتغال، مورد استفاده بیشتریت آن ها قرار گرفته است. غذاهایی مانند فیجوآدا (Feijoada)، که سرشار از لوبیا، گوشت گاو یا خوک است.و نیز غذای آکوردا (Açorda)، که با یک برش ضخیم نان به عنوان پایه ، روغن داغ با سیر و گشنیز و انواع غذاهای دریایی، ترکیب زیبا و جالبی را بر میز غذاخوری مردم پرتغال بوجود می آورد.
سالاد در کنار بسیاری از غذاها به عنوان ظرف غذای فرعی وجود دارد. سالادهایی که معمولا از گوجه فرنگی، کاهو، پیاز، سیب زمینی و برنج تهیه شده و برای بخشیدن طعم و عطری لذیذ، کمی روغن زیتون و سرکه نیز به آن اضافه می نمایند. سبزیجاتی که در تهیه انواع سوپ در رژیم غذایی مردم پرتغال، استفاده می گردد، معمولا در دسترس عموم بوده و تنوع جالب این سبزیجات، باعث بوجود آمدن انواع غذاهای خوش طعم، مخصوصا سوپ های خاص و بی نظیر شده است.
از محبوب ترین سوپی که مردم اسپانیا آن را به عنوان وعده های غذایی خود انتخاب می نمایند می توان به سوپ کالدو ورده (Caldo verde) اشاره نمود که از پوره سیب زمینی، برش های ریزی از برگ کاله (نوعی کلم پیچ است که مردم پرتغال از آن برای تهیه انواع سوپ استفاده می نمایند)، و قطعات کوچکی از سوسیس مخصوصشان چوریکو (Chouriço) اشاره نمود.
ماهی
کشور پرتغال به خاطر موقعیت جغرافیایی که دارد، به عنوان یک کشور دریانورد در سطح دنیا شناخته شده است. مردم این کشور، در طی سال های اخیر، با رشد و گسترش در صنعت ماهیگیری، جز یکی از چهار کشور برتر دنیا در فراوری و صادر کردن انواع محصولات دریایی، ماهی ها و دیگر آبزیانی که در آب های دریای این کشور وجود دارد، قرار گرفته است.
ماهی هایی که در رژیم غذایی این مردم سرو می گردد، به روش های متنوعی از جمله : سرخ شده، کبابی و بخارپز، تهیه می گردد. اغلب ظروفی که برای پخت ماهی مورد استفاده قرار می گیرد، ظروف سفالی است که طعمی بسیار عالی را به غذاهایشان می بخشد. کشور پرتغال در تهیه و تجارت روغن ماهی نیز، از مهارت خاصی برخوردار است و این عمل به صنعت ماهیگیری آن ها رونق بسزایی بخشیده است. آن ها این تجارت را از قرن 15 میلادی آغاز نموده و تا کنون نیز، یکی از سردمداران این امر به شمار می آیند. از دیگر غذاهایی که بسیار پرطرفدار و مشهور است، غذایی است که با ماهی ساردین تهیه می گردد. مخصوصا زمانی که در روغن سرخ گردد.
ماهی ساردین حتی برای نگهداری در شوراب نیز قرار داده می گردد تا در مناطق روستایی و کشاورزی به فروش برسد. جالب است بدانید که ظرف های حلبی مملو از ماهی ساردین، در تمامی مناطق ساحلی کشور پرتغال از شهرت ویژه ای برخوردار است. آن ها نوع دیگری از ماهی را با نور مستقیم خورشید خشک نموده و در پخت غذاهای خود مورد مصرف قرار می دهند. ماهی تن نیز به صورت کنسرو شده و در سطح وسیعی در تمامی مناطق کشور پرتغال در دسترس مردم قرار می گیرد. بد نیست که تاریخچه کوتاهی در خصوص ماهی تن بدانید، این ماهی ها در آب هایی که مملو از جلبک های دریایی هستند، دیده شده و همین امر دلیل صید شدن توسط صیادان می گردد. زمانی که ماهی ها برای تخم گذاری از سواحل جنوبی کشور پرتغال عبور نموده تا به دریای مدیترانه برسند، و نیز زمانی که دوباره به سمت دریای اطلس شنا می نمایند، در دام صیادان اسیر شده و برای مصرف مردم، آماده می شوند.
به هرحال یکی از بهترین و مهم ترین گزینه هایی که در رژیم غذایی مردم پرتغال وجود دارد، استفاده از ماهی های تن تازه و خوش طعم است. کنسرو ماهی ساردین و ماهی تن، معمولا با سیب زمینی آب پز، لوبیا و تخم مرغ آب پز سفت، سرو می گردد. یک وعده غذایی کامل و مغزی، درست زمانی که وقت کافی یا مکانی مناسب برای تهیه یک غذای عالی و استادانه وجود ندارد. تنوع غذایی با استفاده از انواع ماهی، بسیار جالب و دیدنی است. غذاهای معروف دیگری نیز در رژیم غذایی مردم پرتغال وجود دارد که با استفاده از ماهی تهیه می گردد.
باکالا (Bacalhau)، یکی از همین غذاهای معروف است که از روغن ماهی شور تهیه می گردد. آن گونه که آشپزان پرتغالی ادعا می نمایند، می توان این غذا را به 360 روش ممکن تهیه کرد. که هر منطقه در کشور پرتغال، به روش خاص خود، آن را طبخ می نمایند. برای مثال باکالایی که در رژیم غذایی شهر پورتو وجود دارد، با ماهی شور و سیب زمینی که رویشان را با تخم مرغ نیمرو شده و پیاز تزئین نموده اند، تهیه می گردد. همچنین نوع دیگری باکالا که در شهر استرمادورا (بخشی از پرتغال غربی که مرکز آن شهر لیسبون است)، به روشی متفاوت تهیه می گردد.
استفاده از انواع نرم تنان، خرچنگ ها، صدف های دریایی، حلزون دو صدفه، ماهی خاردار ، اختاپوس، ماهی مرکب، ماهی کولی، شمشیر ماهی و میگو ماهی از آبزیان مصرفی در رژیم غذایی مردم پرتغال است.
وعده های غذایی
صبحانه
صبحانه سنتی که در رژیم غذایی مردم پرتغال وجود دارد فقط یک فنجان کافه و یک نان پیچ است. اما در کشور پرتغال معمولا صبحانه ای که برای خانواده تدارک دیده می گردد، از نان تازه، کره، برش هایی از گوشت خشک و نمک اندود گاو یا خوک، انواع پنیر، مربا، شکلات داغ، شیر، چای و یک فنجان قهوه اسپرسو تشکیل می گردد. صبحانه ای که خوردن آن در بین جمع خانواده بسیار لذت بخش خواهد بود. البته گاهی اوقات مردم پرتغال، صبحانه خود را در قهوه فروشی ها میل می نمایند.
نوع دیگری از صبحانه نیز وجود دارد که در آن غلات حضور پررنگی دارند. حبوبات و غلات همراه با شیر، ماست و میوه می تواند، مواد مغزی را که بدن به آن ها نیاز دارد، در آغاز یک روز کاری، فراهم سازد.
ناهار
ناهار در رژیم غذایی مردم پرتغال از اهمیت بیشتری نسبت به صبحانه برخوردار بوده و زمان طولانی تری نسبت به آن، می طلبد. معمولا مردم پرتغال دو ساعت از وقت خود را به صرف ناهار می پردازند. آن ها بین نیمروز تا ساعت دو عصر، یا بین ساعات یک ظهر تا سه عصر به خوردن ناهار مشغول هستند.
شام
معمولا شام در کشور پرتغال کمی دیرتر و از ساعت هشت شب به بعد، سرو می گردد. اغلب مردم از سه غذای اصلی در هنگام شام استفاده می نمایند. مانند سوپ، دسر و غذای اصلی که ترکیب این سه وعده در کنار هم در نوع خود بسیار مفید و مغزی خواهد بود.
غذاهای دریایی که مردم به طور متداول مصرف می نمایند می توان از کالدیرادا (Caldeirada) که از ترکیب ماهی، سبزیجات، گوجه فرنگی، انواع ادویه و سیب زمینی تهیه می گردد نام برد. همچنین باکالا (Bacalhau) که از ماهی های خوش طعم و روغن ماهی شور تهیه می گردد نیز در هنگام شام مصرف می گردد. مردم پرتغال در هنگام صرف شام، دسرها را نیز در رژیم غذایی خود قرار می دهند.
از جمله این دسرها، آروز دوسه (Arroz doce) فرنی کاراملی است که بسیار مورد علاقه مردم پرتغال قرار گرفته است. انواع پنیر نیز هنگام شام سرو می گردد. اما به عنوان وعده اصلی مورد استفاده قرار نمی گیرد. یک شیرینی تارت بسیار لذیذ نیز که در رژیم غذایی مردم اسپانیا از محبوبیت ویژه ای برخوردار است، یکی دیگر از دسرهایی است که موقع صرف شام، سرو می گردد. آن ها با پاشیدن دارچین بر روی این دسر لذیذ، علاوه بر طعم فوق العاده، ازعطری دلپذیر نیز لذت می برند.
چند غذای متداول
خوراک ماهی (black scabbard fish)
خوراک گوشت خوک (alentejano pork)
خوراک دریایی (pualu martini)
خوراک صدف (Clamsa zoerz)
تارت
کرم کارامل
همان گونه که می دانید، پرتغال یکی از کشورهایی است که با توجه به داشتن مناطق ساحلی و موقعیت دریانوردی، علاوه بر بهره مندی از صنعت ماهیگیری، از گونه های مختلف مواد غذایی نیز برخوردار است. قطعا پرداختن به تمام آنچه که در رژیم غذایی این مردم وجود دارد امری بس طولانی و وقت گیر است. بنابراین تنها به معرفی بخشی از رژیم غذایی مردم پرتغال پرداخته و امیدواریم توانسته باشیم، اطلاعاتی هرچند مختصر، در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.
منبع: کجارو / angloinfo.com / true